Р Е Ш Е Н И Е

137

 

23.10.2012г.

 

   ПАНАГЮРИЩЕ

 
 


          Номер                 Година                                           Град                                   

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

ПАНАГЮРСКИЯТ РАЙОНЕН СЪД

 

ГРАЖДАНСКИ СЪСТАВ

 
 


                                                                                                                 

 

Двадесет и трети октомври

 

2011

 
                

на                                                                        Година                                      

 

в закрито заседание в следния състав:

ДИАНА  СТАТЕЛОВА

 
                                                                    

                                         РАЙОНЕН СЪДИЯ:                                                                                                                                                                                                                              

 

 
 

Секретар                                                        

 

като разгледа докладваното от                                                                                   

Съдия СТАТЕЛОВА

 

257

 

2011

 
 


                                          гр.д.№                      по описа за                   год.,

 

за да се произнесе, взе предвид следното:

 

          Производството е по реда на чл. 250  от ГПК – за допълване диспозитива на решение № 108/30.07.2012 г., постановено по гр.д. № 257/2011 г. по описа на Панагюрския районен съд.

Предявена е искова молба от Т.Б.Б. ***, чрез нейния пълномощник- адвокат Р.К.,***, срещу Н. Н Р.,***. В исковата молба се твърди, че ищцата и ответникът са бивши съпрузи, чиито брак е прекратен с Решение № 468/10.12.2010г., постановено по гр. дело № 871/2010г. по описа на Районен съд- *** влязло в законна сила на 31.12.2010г. Ищцата сочи, че в резултат на брачното си съжителство, страните по делото са придобили движими вещи, представляващи обзавеждането на семейното жилище на бившите съпрузи, които движими вещи са надлежно описани в 39 пункта от исковата молба. Ищцата, чрез своя процесуален представител- адвокат К., твърди, че описаните движими вещи се намират в семейното жилище, което е с административен адрес: гр. ***, ул. „*** и което, съгласно решението за прекратяване на брака, е предоставено за ползване от ответника Н.Р..

Моли съда, на основание чл. 341 и сл. от ГПК, във връзка с чл. 34 от ЗС, да постанови решение, с което да бъде допусната делба на описаните в пункт 1 до пункт 39, „а” и „б”, движими вещи, представляващи семейна имуществена общност между страните по делото, при квоти – ½ ид.ч. за ищцата и ½ ид.ч. – за ответника.

Тъй като не е намерен на постоянния и настоящия си адрес, на ответника Н. Н Р. е назначен особен представител- адвокат Г. Г от Пазарджишка адвокатска колегия, за сметка на ищцата

По делото е постановено решение № 29/27.02.2012 г., с което са допуснати до делба следните движими вещи: Холова гарнитура, състояща се от диван – тройка, два броя фотьойли и два броя табуретки – всички тапицирани с жакардова дамаска в син цвят; холна елипсовидна разтегателна маса от синтетични плоскости с тъмно кафяв цвят; холна секция, състояща се от един елемент с плот за телевизор, направена от талашит в светлокафяв цвят; вътрешни алуминиеви щори в бежов цвят за 7/седем/ бр. прозорци на етажа; отоплителен маслен радиатор марка «Терма»; подова настилка- вълнен мокет с тъмно син цвят, с площ 16 кв.м.; обзавеждане за спалня, състоящо се от: легло с два броя нощни шкафчета и двукрилен гардероб с надстройка -всички от иглолистен дървен материал в бежов цвят; шкафче за телевизор с две чекмеджета от иглолистен дървен материал в бежов цвят; отоплителен конвекторен радиатор «Aireleс”; двукрилен гардероб с надстройка от иглолистен дървен материал в бежов цвят; ученическо бюро с подвижен плот за компютър от иглолистен дървен материал, с бежов цвят; въртящ се стол за бюро с жакардова дамаска в червен цвят; единично легло с ракла и етажерка от иглолистен дървен материал, в бежов цвят; настолен компютър – 256МВRA, 1,AND, 40GВ хард диск; телевизор „Тринитрон”; подова настилка- мокет с кафяв цвят, от изкуствена материя, с площ 12 кв. м.; електрическа готварска печка, марка „Мечта”, с четири котлона и фурна; газов котлон „ASIA”, с две гнезда и газова бутилка; тостер и пасатор-  и двата марка „Elekom”; кафе -машина с цедка, марка „Sprint Café”; кухненски шкафчета от орехово дърво – 6 /шест/ части; шкаф за микровълнова печка с чекмедже от иглолистен дървен материал; комбиниран хладилник с фризер, с два компресора, марка „Polar”; камина на твърдо гориво, марка „Прити”; кухненски ъглов диван от три части, с промазана дамаска в черен цвят; разтегателна кръгла маса от иглолистен дървен материал в бежов цвят; автоматична пералня, марка „HOVER”; електрическа  прахосмукачка, марка „LG”; електрически бойлер, марка „Дипломат”,  с вместимост 80 литра; шкафче за баня с две вратички, две етажерки и луминисцентна лампа, както и редица други движими вещи, придобити по време на брака между ищцата и ответника Р., при квоти – ½ идеална част за Т.Б.Б. /Радулова/ и ½ идеална част за Н. Н Р., представляван от адвокат Г. Г от Пазарджишка адвокатска колегия.

Па делото е постановено Решение № 108/30.07.2012г., с което в дял на Т.Б.Б., са поставени в дял следните движими вещи: Обзавеждане за спалня, включващо легло и 2 бр. нощни шкафчета, двукрилен гардероб с надстройка, всички от иглолистен материал; шкафче за телевизор с две чекмеджета от иглолистен материал;двукрилен гардероб с надстройка; ученическо бюро с подвижен плот за компютър; въртящ се стол с жакардова дамаска; единично легло с ракла и етажерка от иглолистен дървен материал; настолен компютър 4 гигабайта харддиск; пасатор марка „Елеком”; кухненски шкафчета от орехово дърво – 6 части; кухненски ъглов диван от три части; разтегателна кръгла маса от иглолистен дървен материал; автоматична перална марка „Ховер”; електрическа прахосмукачка марка LG; шкафче за баня с две вратички, 2 етажерки и луминисцентна лампа; светлосини пердета 3 метра; светлокафяви пердета – 10метра; бели пердета – 2 бр., 10 метра; 1 бр. памучно бяло перде – 5 метра; дървени корнизи за пердета с обща дължина 15 линейни метра; вътрешни щори с площ 8 кв.м и 1 бр. полюлей с две асиметрични топки в златист цвят, находящи се в жилището с административен адрес: град ***, ул. „***, в дял на Н.Н.Р., са поставени следните движими вещи Холова гарнитура, състояща се от диван, 2 бр. фотьойли, 2 бр. табуретки; холна елипсовидна разтегателна маса от синтетични плоскости, холна секция състояща се от един елемент с плот за телевизор; вътрешни алуминиеви щори в бежов цвят – 7 бр. , отоплителен маслен радиатор „Терма”; подова настилка – вълнен мокет с тъмносин цвят; отоплителен конвекторен радиатор „AIRELEC”; телевизор марка „Тринитрон”; подова настилка мокет с кафяв цвят; електрическа готварска печка марка „Мечта”; газов котлон „Азия” с две гнезда; Тостер марка „Елеком”; кафе-машина с цедка, марка „Спринт кафе”; шкаф за микровълнова печка с чекмедже; комбиниран хладилник с два компресора марка „Полар”; камина на твърдо гориво марка „Прити”; електрически бойлер марка „Дипломат” 80 литра; цветен телевизор марка „Шарп”; цветен телевизор марка „Нео”, сателитна чиния и приемник марка „Булсатком” ; подова настилка – балатум с площ от 30 кв.м. и 1 бр. полюлей с шарка в син цвят, находящи се в жилището с административен адрес: град ***, ул. „***.

На 20.08.2012 г. в канцеларията на Панагюрския районен съд е депозирана молба от процесуалния представител на ищцата – адвокат Р.К. от Пазарджишка адвокатска колегия. В същата се иска допълване на решението в диспозитива му, относно присъждане на ищцата на сторените съдебно – деловодни разноски по реда на чл. 78, ал.1 от ГПК. Сочи се, че съдът   е пропуснал да се произнесе по тях в диспозитива на решение 108/30.07.2012 г., постановено по гражданско дело № 257/2011г. по описа на този съд.

Препис от молбата е връчена на особения представител на ответника Н.Р.- адвокат Г. Г, която не е депозирала отговор в законоустановения срок и не е възразила срещу исканото допълване в диспозитива на решението.

След като се запозна с материалите по делото, съдът съобрази факта, че в мотивите на решението, с което приключва втората фаза на делбеното производство и се извършва разпределение на делбеното имущество, следва да се определят и дължимите разноски, както и държавните такси, които страните дължат, съгласно чл. 355 от ГПК.

Съдът констатира, че предявената от процесуалния представител на ищцата молба за допълване на мотивите и диспозитива на Решение №108/30.07.2012г. е основателна и следва да бъде уважена. Следва да бъде осъден ответникът Н.Н.Р. да заплати на ищцата Т.Б.Б. разноските по назначаването на особения му представител, както и да заплати сторените от ищцата съдебно – деловодни разноски в размер на 300,00лв.- за адвокатско възнаграждение.

Съдът счита, че следва да остави без уважение молбата на ищцата Т.Б.Б. за заплащане от страна на ответника Р. на пълния размер на възнаграждението за вещо лице, тъй като, съгласно чл. 355 от ГПК, страните заплащат разноските съобразно с дела им, а по настоящото дело ищцата и ответника получават равни дялове от трансформираната в обикновена съсобственост семейна имуществена общност. Съдът счита, че ответникът Н.Р. следва да бъде осъден да заплати на ищцата и сумата от 88,00лв- възнаграждение за вещо лице, която се равнява на половината от заплатената за възнаграждението сума от 176,00лв.

Съдът счита, че на основание чл. 355 от ГПК, във връзка с чл. 8 от Тарифата за държавните такси, събирани от съдилищата по ГПК, следва да бъде осъдена ищцата Т.Б.Б. да заплати в полза на Държавата по бюджета на съдебната власт и по сметка на Районен съд *** държавна такса върху получения от нея дял в размер на 50,00лв., като ответникът също следва да бъде осъден да заплати държавна такса, определена върху размера на дела му, представляваща сумата от 50,00лв.

На основание чл. 78, ал.1 от ГПК, следва да бъде осъден ответникът Н. Н Р. да заплати на ищцата Т.Б.Б. сторените по делото съдебно- деловодни разноски в размер на 688,00лв., представляващи сбор от възнаграждение на назначения на ответника особен представител – адвокат, в размер на 300,00лв., адвокатско възнаграждение в размер на 300,00лв. и възнаграждение за вещо лице в размер на 88,00лв.

С оглед изхода на делото и фактът, че молбата за допълване на решението в диспозитива му относно присъждането на сторените от ищцата съдебно – деловодни разноски се явява основателна, Панагюрският районен съд на осн. чл. 250 от ГПК, чл. 78, ал.1, във връзка с чл. 355 от ГПК и чл. 8 от Тарифата за държавните такси, събирани от съдилищата по ГПК ,

 

 

Р Е Ш И:

 

ДОПЪЛВА Диспозитива на Решение № 108/30.07.2012г., постановено по гр. дело № 257/2011г. по описа на съда, по следния начин:

ОСЪЖДА Н. Н Р., с ЕГН – **********,***, представляван от особения представител адвокат Г. Г от Пазарджишка адвокатска колегия, да заплати на Т.Б.Б. /Р с ЕГН – **********, ет.3, ап.14, със съдебен адрес: град *** ул. „*** адвокат Р.К. от Пазарджишка адвокатска колегия, сторените по делото съдебно-деловодни разноски в размер на 688,00лв. (шестотин осемдесет и осем лева), която сума представлява сбор от възнаграждение на назначения на ответника Н.Р. особен представител – адвокат, в размер на 300,00лв.(триста лева), адвокатско възнаграждение в размер на 300,00лв. (триста лева) и възнаграждение за вещо лице в размер на 88,00лв.(осемдесет и осем лева).

ОСЪЖДА Т.Б.Б. /Р с ЕГН – **********, ет.3, ап.14, със съдебен адрес: град *** ул. „*** адвокат Р.К. от Пазарджишка адвокатска колегия, да заплати в полза на Държавата по бюджета на съдебната власт и по сметка на Районен съд ***, държавна такса върху получения от нея дял в размер на 50,00лв.(петдесет лева).

ОСЪЖДА Н. Н Р., с ЕГН – **********,***, представляван от особения представител адвокат Г. Г от Пазарджишка адвокатска колегия, да заплати в полза на Държавата по бюджета на съдебната власт и по сметка на Районен съд ***, държавна такса върху получения от него дял в размер на 50,00лв.(петдесет лева).

Настоящото решение подлежи на въззивно обжалване пред Пазарджишкия окръжен съд в двуседмичен срок от датата на получаване на решението.

 

РАЙОНЕН СЪДИЯ: